Hvad menes der med bytte?

Som i kærlighedens verden, er der altid nogle ender, der skal gå op, før man har det perfekte match. Men når det gælder bolig, så er der først og fremmest de personlige behov hos begge parter, der skal indfries. Det kan være ønsket om et ekstra værelse til junior samt en børnevenlig gård, mens den anden byttepart måske drømmer om en solrig altan og en mindre lejlighed.

Det er netop det gode ved bytteretten, at der som regel altid er nogen, som befinder sig i en modsat livssituation, hvad enten det er at flytte til noget større eller mindre, fra én landsdel til en anden eller måske blot et ønske om lidt luftforandring. Uanset hvad grunden måtte være, så kommer du længst ved at bytte.

Men når den gensidige boligkærlighed opstår, hvad gør man så?

Da man i princippet blot bytter retten til at købe hinandens andelsboliger, så er det faktisk som en ganske almindeligt bolighandel, men hvor du samtidig med køb, får solgt din egen bolig. Når salg og køb smelter sammen, så bliver din andelsbolig et gyldent kort i jagten på den næste drømmebolig.

Eksempel på bytte

Par A: Har en bolig på 65m2, som koster 1. mio. kr. De ønsker sig en større lejlighed.

Par B: Har en bolig på 85m2, som koster 1.5 mio. kr. De ønsker sig en mindre lejlighed.

Parterne bliver enige om at bytte boliger. Par A får retten til at købe en større bolig til 1.5. mio, og skal derfor låne lidt ekstra i banken. Par B køber en mindre bolig til 1. mio. kr., og kan spare på deres låneudgifter til banken.

Par A betaler en lidt højere kvadratmeterpris, end hvad de får for deres egen bolig, men grundet lidt bedre stand på badeværelse og en lidt dyrere beliggenhed, så synes de prisen er fair nok, og glæder sig blot til at få lidt mere plads.

Må man forhandle om prisen?

Det er sådan, at andelsboliger er underlagt en maksimalpris, hvilket også typisk er den pris der handles til. Men der kan være forskel på vurderingen i den enkelte andelsforening, og det kan derfor blive relevant at skulle forhandle lidt, i jagten på den rigtige bolig. Der er flere ting som spiller ind end blot prisen på boligen, og det er derfor relevant at se på hvad du får den anden vej.

Hvis kvadratmeterprisen er 20.000 kr. i ens nuværende forening, så kan det måske sagtens give mening at takke ja til et bytte med en andelsbolig, hvor kvadratmeterprisen er på 23.000 kr. - hvis lavere boligafgift, dyrere beliggenhed, bedre stand, eller andet retfærdiggør forskellen.

Det er præcis de samme mekanismer som gør sig gældende, når der handles på ejerboligmarkedet. Men en eventuel forhandling skal komme i form af et mindre afslag, da det er ulovligt at betale et højere beløb end maksimalprisen.

Er du i tvivl om noget eller har du spørgsmål?

Hej, jeg hedder Kenni og er stifter og direktør af Rumly. Med mine 12 års erfaring som ejendomsmægler, står jeg klar til at svare på alle de spørgsmål du har.

Skriv til mig på knr@rumly.dk eller ring til mig på tlf 28 14 22 03

Det får du med Rumly

En dedikeret platform
til bytte af bolig

Når du bruger Rumly bliver det meget lettere at holde styr på de boliger du er interesseret i, og du får en notifikation hver gang der kommer boliger til, der matcher dine præferencer.

Du vælger, hvem der
kan kontakte dig

Med Rumly kan du først kontaktes af en anden boligejer, hvis du i forvejen har vist interesse for den bolig. Så slut med at blive kontaktet af dem der ikke har noget du er interesseret i.

Større byttemuligheder
med 3-byt

3-byt betyder at din sandsynlighed for at finde en ny bolig at bytte med, stiger betragteligt. Det er lidt kompliceret at forstå mekanikken, men vi holder styr på det hele for dig undervejs.